TOTALE ZONSVERDUISTERING – CHILI – 2 JULI 2019

Het is niet vaak dat twee totale zonsverduisteringen kort na elkaar te zien zijn in hetzelfde land, maar in 2019 en 2020 gebeurt dit wel in Chili en Argentinië. De eerste eclips vindt plaats in de winter op het zuidelijk halfrond, op 2 juli om precies te zijn. Deze verduistering zal te zien zijn tegen zonsondergang waarbij de zon bijna 15° boven de horizon staat in Chili terwijl aan de andere zijde van het Andesgebergte, richting Buenos Aires, de zon verduisterd onder zal gaan.

Figuur 1  Baan eclips over Chili en Argentinie

Bron: https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle/SEgoogle2001/SE2019Jul02Tgoogle.html

De verduistering is slechts in een smalle strook totaal, maar zal over bijna heel Zuid-Amerika als gedeeltelijke eclips te zien zijn, als de hemel onbewolkt is natuurlijk. Bewolking is altijd de beperkende factor bij het waarnemen van zo’n bijzonder schouwspel als een totale verduistering en het feit dat het winter is, helpt meestal niet.

Echter, de maanschaduw komt in Chili aan land op bijna 30° zuiderbreedte, nabij één van de droogste woestijnen en de wereld en verdwijnt in Argentinië op 35° zuiderbreedte (vergelijkbaar met bijvoorbeeld Noord-Afrika). ’s Winters zijn op deze breedtegraden vaak hoge-luchtdrukgebieden actief die voor stabiel weer zorgen.

Aan de Chileense kust is dikwijls een soort zeemist of lage bewolking te zien in het begin van de avond. Deze komt echter niet ver landinwaarts en is bovendien rond de middag meestal wel verdwenen. In de figuur hieronder is te zien dat iets landinwaarts van La Serena (Chili) of ten oosten van de Andes (Argentinië) de beste gebieden zijn om de verduistering ongestoord te kunnen waarnemen, op basis van weerstatistieken.

La Silla, een van de drie sterrenwachten, die we gaan bezoeken

 

Figuur 2  Average July afternoon fractional cloudiness along the eclipse track over South America. Data are extracted from 14 years (2002-15) of observations from the Aqua satellite

Bron: http://eclipsophile.com/total-solar-eclipse-july-2-2019/

Wanneer naar de bewolkingsprognose langs de centrale lijn wordt gekeken, wordt dit beeld bevestigd. Aan de Chileense zijde moet de waarneemplek ter hoogte van El Molle of Vicuña worden gekozen. Verder naar de Chileense-Argentijnse grens neemt de bewolkingskans snel toe. In Argentinië zijn de beste plekken te vinden nabij Bella Vista. Deze drie plaatsjes liggen aan dezelfde weg. Er moet echter rekening gehouden worden met 7 uur rijden van El Molle naar Bella Vista vanwege de hoge pas (bijna 5000 m) die overgestoken moet worden (hierbij zijn de douaneformaliteiten aan de Chileens-Argentijnse grens niet meegerekend…). Vooraf een keuze maken wáár de verduistering wordt waargenomen is dus belangrijk.