Op deze pagina vindt u antwoorden op veel voorkomende vragen. Als voorbereiding op uw reis is het handig de checklisten te raadplegen van:
  www.algemenereisinfo.nl

   

  Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn

  LET OP: om naar Indonesië te reizen, is een geldig paspoort niet voldoende ! Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij uitreis uit Indonesië.

   

  Online inchecken sterk aangeraden

  U kunt bij alle belangrijke airlines 24 tot 48 uur voor vertrek online inchecken. U kunt dan indien gewenst ook een andere stoel kiezen. We raden iedereen aan om online in te checken. Dat is niet alleen omdat het inchecken op de luchthaven sneller verloopt maar vooral omdat u in geval van overboeking verzekerd bent van een stoel. Tevens is het mogelijk een andere stoel te kiezen.

   

  Eisen bij inchecken steeds strikter: koffers, gewicht en handbagage

  Als u naar de luchthaven gaat om naar Indonesië te reizen, is het raadzaam even te kijken wat de eisen zijn bij het inchecken. De airlines stellen steeds striktere eisen aan het aantal koffers dat u mag inchecken en het gewicht er van. Ook voor de handbagage is het aantal en gewicht beperkt. Zorg er voor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan !

   

  Is het niet gevaarlijk om nu naar Indonesië te gaan?

  Er zijn in Indonesië af en toe onlusten geweest, bij voorbeeld in Atjeh, op de Molukken en op Sulawesi. Dit zijn gebieden die op zo’n twee tot vier uur vliegen verwijderd zijn van het gebied waar de meeste toeristen naar toe gaan (Java en Bali). Daarnaast zijn er soms politieke demonstraties in de hoofdstad Jakarta. Die demonstraties hebben we in Den Haag ook en zijn net zo gevaarlijk. Indien het volgens het Ministerie van Buitenlandse zaken niet verantwoord is om te reizen in de gebieden waar wij komen, zullen wij u dat tijdig laten weten.

   

  Hoe zit het met de regentijd ?

  In de maanden januari en februari is het eigenlijk zomer op het zuidelijk halfrond. Het is dan tevens regentijd. Dit begint eigenlijk al half november en kan tot begin april doorlopen.

  In de praktijk betekent dat het ’s middags vanaf ca. 3 of 4 uur wel eens donker kan worden en er een flinke bui kan vallen. Die buien duren soms maar een kwartier en vrijwel nooit langer dan een uur. Daarna is het weer prachtig zomerweer, waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Het grote voordeel van de regentijd is, dat de natuur prachtig groen is en dat er een overvloed aan tropische vruchten is.

  Sumatra, Kalimantan en Sulawesi bevinden zich gedeeltelijk ten noorden van de evenaar. In die gebieden begint het regenseizoen al in augustus en loopt door tot december.

   

  Hoe warm is het ?

  In Indonesië is het nooit warmer dan 33 of 34 graden. Die temperaturen komen op zeeniveau voor. In de grote steden, zoals Jakarta en Surabaya, kan het soms benauwd warm zijn. In de wat hoger gelegen gebieden is het koeler, bij voorbeeld overdag zo’n 26 graden. Het is er nooit benauwd en het kan ’s avonds zelfs zo afkoelen dat je een deken nodig hebt. Op Bali zit je dicht bij de kust en krijg je verkoeling van zee.

   

  Kun je overal goed slapen ?

  Bij onze rondreizen maken we gebruik van middenklasse hotels (driesterren hotels) met stevige bedden en schone kamers. Waar nodig nemen we hotels met airconditioning.

   

  Moet ik inentingen halen ?

  Het enige wat je nodig hebt als je naar Java, Bali en Zuid-Sulawesi gaat, is een vaccinatie tegen geelzucht, een DTP-vaccinatie en vaccinatie tegen typhus. Voor de andere eilanden wordt bovendien aangeraden om Malariatabletten te slikken. Dit kan per gebied verschillen. Het is raadzaam contact op te nemen met de plaatselijke GGD, de eigen huisarts, de Reisdokter of het Tropeninstituut te Amsterdam. Op internet kun je informatie vinden op www.lcr.nl.

   

  Heb ik een visum nodig ?

  Voor een verblijf tot 30 dagen hebben reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit sinds juni 2015 geen visum meer nodig. Dit geldt overigens alleen als je het land binnenkomt op een van de volgende luchthavens: Jakarta, Surabaya, Denpasar, Medan of Batam. Als je het land via bepaalde zeehavens binnenkomt, hoef je ook geen visum te kopen. LET OP: als je visumvrij het  land bent binnengekomen, mag je je verblijf NIET verlengen. In de andere gevallen, met name als je op een andere luchthaven binnenkomt, moet je dus wel een 30-daags visum kopen. Zo’n 30-daags visum mag je eenmaal verlengen.

  Voor een verblijf langer dan 30 dagen, familiebezoek, studie en dergelijke moeten reizigers het visum aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Het visum is maximaal 60 dagen. In sommige gevallen kan het visum verlengd worden. De actuele informatie vindt u op hun website http://www.indonesia.nl en de een specifieke website voor het aanvragen van het visum: http://www.visa4indonesia.nl. Vanaf deze website kunt u ook de visumformulieren downloaden. Het telefoonnummer van de Ambassade: 070 3108100 (algemeen nummer) en 070 3108163 (visumafdeling), bij geen gehoor: 070 3108164 / 3108165 of 3108166.

   

  Waar kan ik de ANVR reis- en boekingsvoorwaarden vinden ?

  Indonesia Travel is lid van de ANVR en de reizen van Indonesia Travel worden volgens de ANVR reis- en boekingsvoorwaarden georganiseerd.

   

  Zijn er aanvullende reis- en boekingsvoorwaarden ?

  Indonesia Travel hanteert de volgende aanvullende reis- en boekingsvoorwaarden:

  Boeken van de reis, aanbetaling en annuleren van de reis

  • Vanaf het moment dat Indonesia Travel de boeking bevestigd heeft en daarbij heeft aangegeven dat de boeking definitief is, vervalt het herroepingsrecht.
  • De aanbetaling bedraagt € 75,00 plus de kosten van de vliegtickets per persoon, bij boeking direct te voldoen. Indien Indonesia Travel voor de geboekte reis aanbetalingen bij hotels e.d. moet voldoen, zullen deze ook opgenomen worden in de aanbetaling door de reiziger te voldoen.
  • De restant reissom dient uiterlijk 6 weken voor vertrek betaald te zijn.
  • De reiziger is verantwoordelijk voor het aanleveren van de correcte naamgegevens en geboortedatum ten behoeve van de aankoop van tickets. Eventuele kosten voor het aanpassen van de tickets als gevolg van foutief aangeleverde naamgegevens en geboortedatum zijn voor rekening  van de reiziger.
  • De annuleringskosten zijn:
   • bij annulering tot de 42ste kalenderdag (exclusief ) vóór de vertrekdag: de aanbetaling;
   • bij annulering vanaf de 42ste kalenderdag (inclusief ) tot de 28ste kalenderdag (exclusief ) vóór de vertrek- dag: 35% van de reissom;
   • bij annulering vanaf de 28ste kalenderdag (inclusief ) tot de 21ste dag (exclusief ) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
   • bij annulering vanaf de 21ste kalenderdag (inclusief ) tot de 14de dag (exclusief ) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
   • bij annulering vanaf de 14de kalenderdag (inclusief ) tot de 5de dag (exclusief ) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
   • bij annulering vanaf de 5de kalenderdag (inclusief ) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
   • bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.
   • met dien verstande dat de volgende aanvullende voorwaarden van toepassing zijn:
    • indien voor de reiziger tickets zijn gekocht, omvatten de kosten van annulering bovendien de volledige ticketkosten plus €25 administratiekosten per persoon.
    • indien voor de te annuleren reis door Indonesia Travel al hotelkamers zijn geboekt en betaald, treintickets, huurbusje en begeleiding door een gids zijn gekocht en betaald, etc, omvatten de kosten van annulering bovendien deze gemaakte kosten plus €25 administratiekosten.

  Tijdens de reis

  • Eventuele meerkosten als gevolg van vertraging van een van de vluchten zijn voor rekening van de reiziger indien de reiziger zelf de betreffende vlucht heeft geboekt. Indien in opdracht van de reiziger een losse vlucht bij een andere luchtvaartmaatschappij is geboekt, aansluitend aan de intercontinentale vlucht, en indien vanwege vertraging daardoor meerkosten zijn ontstaan, zijn deze eveneens voor rekening van de reiziger
  • Fietshuur: Indonesia Travel stelt een huurfiets beschikbaar, die in goede technische staat is. Maar de huurder is steeds verantwoordelijk voor gebruik na te gaan of de fiets in orde is voor gebruik. Bij ongeregeldheden dient de consument dit meteen te melden.
  • Bij afwijkingen van het programma of vragen / opmerkingen kan de reiziger steeds bij de gids terecht. Vragen over de hotelkamers kan de reiziger aan het personeel van het hotel stellen. In noodgevallen kan de reiziger contact opnemen met het noodnummer van Indonesia Travel: +31 653 180736.

   

  Wat houdt SGR in ?

  Indonesia Travel is aangesloten bij SGR. Het aansluitnummer is 3450. Alle op deze website gepubliceerde reizen en alle individuele reizen onder de garantie van SGR. De SGR-garantieregeling geldt niet in alle gevallen: de verkoop van losse tickets valt niet onder SGR en ook geldt de regeling alleen voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis. Voor meer informatie, ga naar www.sgr.nl.

   

  Wat houdt het Calamiteitenfonds in ?

  Indonesia Travel is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds vallen de op deze website gepubliceerde reizen onder de garantie van het Calamiteitenfonds.

  Alle op deze website gepubliceerde reizen en alle individuele reizen onder de garantie van het Calamiteitenfonds. De garantieregeling van het Calamiteitenfonds geldt niet in alle gevallen: de verkoop van losse tickets valt niet onder deze regeling en ook geldt de regeling alleen voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis:
  – (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
  – de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.
  Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis. Voor meer informatie, ga naar www.calamiteitenfonds.nl.

  Hoe kan ik een klacht indienen ?

  Indien er tijdens de reis iets is wat je niet bevalt, overleg het met je gids of lokale contactpersoon. Indien je er niet uit komt, kun je altijd contact opnemen met Indonesia Travel Nederland, +31 40 2554182.

  Indonesia Travel is aangesloten bij ANVR. Dat houdt in dat je je klacht ook aan de Geschillencommissie kunt voorleggen. Voor meer informatie, ga naar www.anvr.nl.